Česta pitanja

PitanjeŠto kad nađem divlju životinju?

- divlje životinje koje se mogu naći na ulicama, pa čak i u centru grada, zbrinjavaju se preko skloništa i na naš broj telefona 01/2008-354 ili Centar 112, ako su ranjene ili bolesne. Svaka takva životinja, a ovisno o tome je li riječ o zaštićenim ili nezaštićenim vrstama smješta se u AWAP, Udrugu za zaštitu divljih životinja, ili se pušta natrag u prirodu tj. postupa se prema Protokolu zbrinjavanja divljih (nezaštićenih ) vrsta životinja te Protokolu zbrinjavanja zaštićenih vrsta životinja. One, također, mogu biti i opasne, ako su ozlijeđene i nije ih uputno dirati da nehotice ne ozlijede nekoga od ljudi. Jazavac, zmija ili divlja svinja mogu biti opasni, ako su ugroženi, pa im se ne treba približavati, posebno kad ste u šetnji s psom. Najčešće vrste zmija u gradu su bjelice, smukulje ili bjelouške i potpuno se bezopasne za ljude, a vrlo rijetko se na obroncima Medvednice mogu pronaći i riđovka ili poskok. Oni se mogu vidjeti na osamljenim mjestima na kojima nema ljudi i dovoljno ih je pustiti da idu svojim putem. Divlje su životinje posebno aktivne u proljeće kad van iz nastambe u potrazi za hranom izlazi mladunčad i savjet je – svatko ide svojim putem, a pomažemo jedni drugima kad je pomoć potrebna!

Za dodatne informacije pogledajte naše letke: letak_divljezivotinje letak_ptice.

PitanjeŠto kad nađem ranjenu životinju?

- čim vidite da je neka životinja ranjena, odmah možete nazvati  sklonište na naš broj telefona 01/2008-354, a ako se to dogodilo po noći, onda Centar 112, koji će vas odmah spojiti s dežurnom službom. Ranjena životinja uvijek ima prioritet nad svim ostalim pozivima, ali često se dogodi da su dvije životinje istodobno ranjene i trebaju našu pomoć. Tada prvi poziv ima prioritet, jer ne možemo unaprijed znati koja je životinja jače ozlijeđena, a svakoj treba pomoći u što kraćem roku.

PitanjeKako prijaviti zanemarivanje ili zlostavljanje životinja?

- Grad Zagreb ima organiziran Info centar Dumovec na čijim se web-stranicama www.azilzagreb.com/info-centar-dumovec mogu prijaviti saznanja o zanemarivanju ili zlostavljanju neke životinje, a za ostala pitanja te upute kako sami možete napisati kaznenu ili prekršajnu prijavu i tako pomoći životinji molimo da se javite na telefon 01/2008-354. Životinje uvijek udomljujemo s pretpostavkom da su obitelji u koje odlaze dobre za njih i provjeravamo i ugovore i upitnike o udomljavanju te redovito idemo u nadzore, ali svako saznanje o uvjetima koji nisu dobri za bilo koju životinju koju smo udomili primit ćemo vrlo ozbiljno i odmah provjeriti svaku prijavu.

PitanjeKako pomoći macama na ulicama Zagreba?

- svakodnevno prolazimo gradom i vidimo da na ulicama žive mačke. Za neke od njih znamo da imaju ljude koji se o njima brinu, a za neke ne znamo, no svima je zajedničko to da nemaju svoju obitelj. Ne postoji sklonište za mačke u Republici Hrvatskoj, ali postoje programi kastracija kojima smanjujemo broj slobodnih mačaka i broj neželjenih legala mačića i time pomažemo mačkama da lakše pronađu hranu i zaklon u kojem mogu boraviti.Isto tako postoji i program u kojem pomažemo ranjenim mačkama i liječimo ih na Veterinarskom fakultetu te nakon kastracije puštamo tamo gdje su živjele, ako su dugo živjele same i ne mogu se priviknuti na život u obitelji, ili im tražimo novi dom, ako su socijalizirane i mogu živjeti u obitelji.Ako je mačka bolesna, možemo joj pomoći i liječiti je (Veterinarski fakultet), ali samo uz pomoć nalaznika kod kojeg mačka može biti, jer nemamo sklonište za mačke. Samo zajedničkim trudom možemo im pomoći, a vrlo je važno znati da su sve mačke u gradu zaštićene i imaju pravo na život u kvartu ili ulici u kojima su navikle živjeti! O programu kastracija više možete pročitati na stranicama Udruge Prijatelji životinja.

PitanjeKako mogu volontirati u skloništu?

- volonterski rad je iznimno bitna, društveno priznata i visoko vrednovana aktivnost koja puno govori o vrijednostima koje prevladavaju u društvu - kako na razini jednog društva tako i u osobnom životu pojedinca. Ta je kategorija prepoznata i visoko cijenjena i u radu našeg skloništa. Tako smo 2009. u naš program uveli i mogućnost volontiranja.  Pročitaj više.

PitanjeKako mogu donirati i pomoći psima i macama?

- donacije mogu biti različite, a sve su nam jednako važne i pomažu radu skloništa. Sklonište već nekoliko godina provodi akcije pod nazivom „Zima topla svima“ i potičemo organiziranje građana, djece iz dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola te tvrtki da skupljaju stare dekice i plahte i doniraju ih skloništu. Osim toga, skupljenim novcem može se kupiti bilo što iz neke trgovine za kućne ljubimce, jer zbog velikog broja životinja koje tuda svakodnevno prolaze uvijek je i velika potreba za nečim što prosječni pas ili maca trebaju. To mogu biti: 

• ogrlice (metalne, plastične, ormice, svih veličina)

• povoci ili povodnici (duge i kratke, metalne, platnene, flexi i sl.)

• plastični ležajevi

• igračke za pse i mace 

• transporteri

• posude za WC za mačke, lopatice, vrećice

• ostale sitne potrepštine (češljevi, četke, poslastice i klikeri za treninge i sl.)

Donirati se može i sponzoriranjem psa u skloništu, doniranjem te kupnjom proizvoda.

PitanjeNašao sam psa. Što sad?

- u skloništu svakodnevno primamo veliki broj prijava o tome kako psi lutaju ili ih je netko pronašao i pitanje je što s njima. Riječ je o prosječnom broju zahtjeva za primanje oko 250 pasa mjesečno!  U skloništu se u svakom trenutku nalazi oko 170 pasa i samo o udomljavanju ovisi i broj novoprimljenih, a mjesečno možemo primiti između 50 i 80 pasa i svakome od njih tražimo novi dom i tako oslobodimo mjesto za novog.Postoji i lista čekanja na nađene pse i nekad nam treba i 3-4 tjedna da nađenog psa primimo u sklonište. Zato je pomoć svih jako važna i samo tako možemo s ceste maknuti stvarno veliki broj životinja.

PitanjeIzgubio mi se pas ili mačku. Što sad?

- ako ste izgubili psa, onda je najvažnije da se pošalje prijava Info centru Dumovec na http://www.azilzagreb.com/info-centar-dumovec ili pozivom na broj 01/2008-354  i tamo stavi oglas s podacima o psu zajedno s fotografijom. Isto tako, ako ste pronašli psa za kojeg mislite da ima vlasnika, i njega možete prijaviti Info centru, jer ga možda netko već traži. Ima li pas mikročip, može se provjeriti u najbližoj veterinarskoj organizaciji!