ŽENE SKLONIJE UDOMLJAVANJU PASA OD MUŠKARACA

6.3.2020.

ŽENE SKLONIJE UDOMLJAVANJU PASA OD MUŠKARACA

Iako Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba poznaje sjajne udomitelje pasa oba spola, njegovi djelatnici otkrivaju kako su udomljavanju kućnih ljubimaca sklonije žene. Upravo su one te, pojašnjavaju u Dumovcu, koje u obitelji iznose inicijativu da se pas nabavi na taj način, ali i donose konačnu odluku o izboru „njuškice“ kojoj otvaraju vrata svojeg doma.

Statistika iz Skloništa otkriva još neke podatke zanimljive za spol. Kad je o psima riječ, u Dumovcu se zbrinjava više ženki, no one se i lakše udomljuju.

Prošle je godine udomljeno 430 ženki i 414 muških pasa. Uspješno udomljavanje kujica nastavilo se i ove godine, pa je trenutačno u Skloništu 70 muških i 50 ženskih pasa.

S druge strane, kujice u Dumovec znaju doći u izuzetno teškom stanju.

Od sredine veljače tamo se brinu o Skinny, dvogodišnjoj kujici koja je pronađena u Retkovcu izgladnjela i prljava. Od gladi joj se kroz kožu očitavalo svako rebro, a zbog urasle orme ispod desnog pazuha imala je otvorenu inficiranu ranu iz koje se širio jak smrad. Sada se oporavlja u stacionaru Skloništa. Rana će joj brzo zacijeliti, no trauma koju su joj nanijeli ljudi, nešto teže. Njezinu potpunu oporavku najviše mogu doprinijeti ljudi u koje će zadobiti puno povjerenje.

Nekoliko dana nakon Skinny u Sklonište je došla Marla iz Ivanje Reke. Marla je stara svega tri mjeseca i još je jedina iz legla od šest štenaca koja čeka novi dom i svoje ljude. Na putu k sreći stajala joj je fucomelia, rijetka malformacija noge. Kako bi joj se pomoglo, Marla je operirana i sada se lijepo oporavlja. Bez obzira na bolest, kujica je umiljata i vesela. Za takvog društvenog psa u Skloništu se nadaju da će se uskoro pojaviti odgovarajuće ljudsko društvo.

„U Sklonište su nam počela stizati prva ovogodišnja legla štenaca, a za nekoliko mjeseci Sklonište bi, baš kao i prošle godine u isto vrijeme, opet moglo biti puno. Zato građane pozivamo da nas posjete i s dumovečke adrese jednog pasa čim prije odvedu u sretniju budućnost. Poseban poziv pritom upućujem Zagrepčankama koje imaju ključnu ulogu u udomljavanju pasa od otvaranja Skloništa prije 19 godina. U povodu Dana žena želimo osvijestiti tu činjenicu i uputiti im našu zahvalu kako za suosjećanje koje imaju za napuštene životinje, tako i za djela koja su se na to nadovezala“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u sklopu kojega djeluje Sklonište u Dumovcu.

Građani subotom i nedjeljom Sklonište mogu posjetiti između 9 i 14 sati.

Galerija slika