ZBRINJAVANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA U USTANOVI ZOOLOŠKI VRT GRADA ZAGREBA

25.11.2021.

ZBRINJAVANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA U USTANOVI ZOOLOŠKI VRT GRADA ZAGREBA

 

Građani Zagreba znaju da se Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba sastoji od dvije funkcionalne cjeline koje se bave životinjama; Zoološkog vrta grada Zagreba smještenog u Maksimiru i Skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu. Kada udružimo znanje i iskustvo sa obje lokacije dobivamo sustav zbrinjavanja divljih životinja u našoj ustanovi.

Koga zbrinjavamo i zašto?

Od travnja 2017. godine naša je ustanova registrirana kao jedno od Oporavilišta u Republici Hrvatskoj što znači da imamo dozvolu za zbrinjavanje strogo zaštićenih vrsta. Strogo zaštićene vrste možemo primiti iz cijele Hrvatske kao i one oduzete u prekograničnom prometu.

Prema Programu zaštite divljači za Grad Zagreb za razdoblje 2018./2019.-2027./2028. naša ustanova zbrinjava i sve ostale iscrpljene ili ozlijeđene divlje životinje, ali samo s područja grada Zagreba.

 

Koja znanja posjedujemo i zašto su nam stanovnici Zagreba i Hrvatske važni?

Ovdje najvažniju ulogu imaju upravo građani bez kojih bi naš sustav teško saživio. Naime, upravo građani najčešće pronalaze ozlijeđenu i iscrpljenu divlju životinju te kontaktiraju Info centar u Skloništu Dumovec. Poziv zaprima i tim hvatača koji izlaze na teren i pomažu uloviti i osigurati životinju. Nakon toga, prevoze ju u posebnom vozilu do veterinarske ambulante u Zoološkom vrtu grada Zagreba gdje joj veterinari pružaju potrebnu pomoć. Ukoliko je potrebna dulja skrb i smještaj uključuju se djelatnici stručne službe i timaritelji koji znaju kako održati divlju životinju na životu van njenog prirodnog staništa.  Ono čemu svi težimo je njen uspješan povratak u prirodu.