Zagreb – primjer dobre prakse u brizi za nezbrinute životinje

8.3.2018.

Zagreb – primjer dobre prakse u brizi za nezbrinute životinje

Predstavnici hrvatskih županija posjetili Sklonište u Dumovcu kako bi dobili informacije korisne za primjenu novog Zakona o zaštiti životinja

Zagreb, 7. ožujka 2018. – Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske i Grad Zagreb za tridesetak su predstavnika hrvatskih županija organizirali edukaciju o primjeni Zakona za zaštitu životinja. U sklopu toga organiziran je i posjet Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba. Zagreb je, naime, u Hrvatskoj najspremniji za primjenu novog Zakona.

„Sklonište u Dumovcu otvoreno je 2001. godine i od početka je u njemu zabranjeno usmrćivanje pasa. Danas isto, zahvaljujući novom Zakonu, vrijedi za cijelu zemlju. Glavna su područja rada Skloništa: briga o nezbrinutim životinjama što podrazumijeva udomljavanje, kastraciju i socijalizaciju pasa, pomoć ozlijeđenim životinjama, promicanje udomljavanja pasa te edukacija građana o odgovornom držanju kućnih ljubimaca. Prošle je godine Sklonište udomilo devetsto pedeset pasa, a trenutačno skrbi o dvjesto trideset pasa koji čekaju novi dom“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba čija je sastavnica Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

Uz rad Skloništa usko su vezani Životinjski kutak te Info centar, a uskoro će djelovati i groblje s krematorijem za kućne ljubimce.

„Groblje i krematorij za kućne ljubimce civilizacijski su doseg društva i odgovor na suvremeni odnos građana prema životinjama. Naime, od svojih se ljubimaca građani žele oprostiti na dostojanstven način“, kazao je Emil Tuk, pročelnik Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba. Grad radi i na osnivanju redarstva za životinje koje će, među ostalim, nadzirati mikročipiranje pasa. Jedna je to od obveza koje pred vlasnike pasa stavlja novi Zakon o zaštiti životinja.

Predstavnicima lokalne vlasti Zagreb je ponudio i daljnju savjetodavnu pomoć u implementaciji Zakona. Većinu je najviše zanimalo kako povećati broj udomljenih pasa te motivirati građane na volontiranje. Sklonište u Dumovcu pojasnilo je da iza toga stoji sustavan dugogodišnji rad kroz koji se jačala svijest građana o toj tematici, ali koji je pratila i velika potpora medija.

Galerija slika