VELIKO DJEČJE SRCE: ŠKOLARKA UDOMILA PSA IZ SUSJEDSTVA NAKON SMRTI NJEGOVA VLASNIKA

24.2.2019.

VELIKO DJEČJE SRCE: ŠKOLARKA UDOMILA PSA IZ SUSJEDSTVA NAKON SMRTI NJEGOVA VLASNIKA

Kala je prije dvanaest godina, još kao štene, udomljena iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu. Njezin čovjek pružio joj je sve što je mogao da bude uistinu sretan pas.

Živjela je u kući s dvorištem u blizini zagrebačkog Kvaternikova trga i mašući repom po cijele dane pozdravljala prolaznike. Među njima je bila i djevojčica koja se na putu do škole s njom svakodnevno grlila i mazila. S Kalom je dijelila i užinu. Tijekom velikog bi odmora pojela pola sendviča, a drugu bi polovinu davala omiljenom psu.
U prosincu se sve promijenilo. Umro je Kalin vlasnik, a nesretnu kujicu život je ponovno doveo u Dumovec.

„Kala je bila pravi kućni pas. Kako bismo joj smanjili stres kojem je bila izložena, pronašli smo joj privremeni dom i oglasili da joj tražimo udomitelja. U tom dijelu posla od velike su nam pomoći naši volonteri koji pse fotografiraju, snimaju i šire glas o njima putem društvenim mreža. Nadali smo se da će Kala, unatoč starijoj dobi, čim prije pronaći svojeg novog čovjeka“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Realno, mala je bila vjerojatnost da će do preokreta u Kalinu životu doći nakon samo dva mjeseca.

„Naša mlađa kći Ema koja sada ima 12 godina, Kalu poznaje od drugog razreda osnovne škole. Svakodnevno su se družile na putu do škole i dijelile sendvič. Rastužilo ju je kad je opazila da Kale više nema. Bili smo uvjereni da je uginula. Budući da smo veliki ljubitelji životinja, starija kći Lana posjećuje internetsku stranicu Skloništa u Dumovcu. Tamo je jedan dan ugledala Kalu! Razotkrili smo cijelu priču te odmah odlučili Kalu udomiti“, kazala je Petra Makanec Frntić.

Ljepotu ponovnog susreta Eme Frntić i Kale teško je opisati, no početak zajedničkog suživota nije prošao bez poteškoća. Kala se prvih dana, najvjerojatnije iz straha od ponovnog odvajanja, bojala izlaska iz stana.

Novi ljudi puni ljubavi ubrzo su joj ulili osjećaj sigurnosti i Kala sada veselo odlazi u šetnje s njihovom devetogodišnjom kujicom Nalom. Skladan zajednički život na novoj zagrebačkoj adresi upotpunjuju i četiri mačke.

Petra Makanec Frntić kaže kako udomljavanje starijih pasa ima mnogo prednosti. Manje su zahtjevni od štenaca, a svojim ljudima uzvraćaju velikom ljubavlju. Zato, kaže, njezina obitelj uopće nije dvojila treba li vrata svojeg doma otvoriti „susjedi“ Kali.

 

Galerija slika