UDOMLJAVANJE JE FORA - U suživotu s divljim životinjama

28.3.2017.

UDOMLJAVANJE JE FORA - U suživotu s divljim životinjama

 

Stiglo nam je proljeće, a s njim i prva ovogodišnja akcija „Udomljavanje je fora“ u organizaciji Grada Zagreba i Ustanove Zoološki vrt, u suradnji s udrugom Prijatelji životinja te uz podršku tvrtke DDL ZAGREB i FRONTLINE (Merial). Akcija će biti održana u subotu, 1. travnja 2017. godine, od 9 do 15 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Proljeće je doba u kojem priroda počinje s dramom – kao na pozornici kazališta možemo promatrati buđenja, odlaske i dolaske, teritorijalne razmirice, pjesme udvaranja, građenje gnijezda, polaganje jaja i mahnitu potragu za hranom. Naime, na svijet uskoro dolazi mladunčad divljih životinja!

Bez obzira na to imate li balkon u svom stanu, dvorište ili vrt, dječje igralište u kvartu ili radite u tvrtki koja ima puno zelenila, sva su ta mjesta savršena i kao dom za neku od divljih životinja u našem gradu. Ptičice će rado sviti gnijezdo na balkonu, a jež se naseliti u rupu ispod grmlja. Jednako tako će i lisice krenuti u svoj pohod po gradu u potrazi za dobrim smještajem i još boljom hranom i svi mi koji živimo u gradu trebali bismo prihvatiti takav suživot upravo zato što smo i utjecali na nestajanje staništa životinja gradnjom zgrada, shopping centara ili rušenjem drveća.

Mogli bismo otići i korak dalje i napisati prisegu da ćemo:

1)    Osigurati prirodne izvore hrane za divlje životinje

2)    Osigurati dostupnost vode kroz prirodne ili izrađene izvore

3)    Osigurati zaklon i sigurna mjesta životinjama da mogu odgajati mladunčad

4)    Izbjegavati uporabu kemijskih pesticida, herbicida i umjetnih gnojiva

5)    Biti svjesni da kućni ljubimci koji lutaju slobodno bez nadzora mogu utjecati na život divljih životinja i poduzeti korake da ne predstavljaju opasnost za njih

6)    Koristiti humane pristupe rješavanju konflikata s divljim životinjama

Dođite do našeg štanda i podržite nas na akciji. Kupite neki od artikala na štandu i pridružite se i u pomoći napuštenim životinjama. Svi artikli - majice, tunike, marame ili narukvice, mogu se pogledati i naručiti na web shopu Azil Dumovec: http://azilzagreb.com/web-shop-skloniste-dumovec  ili u Životinjskom kutku (Vlaška 105).

DDL ZAGREB nakon akcije za pse udomljene u sljedeća dva vikenda, udomitelje podržava hranom prema veličini udomljenog psa i zaštitu protiv buha i krpelja Frontline za tri mjeseca (ampule Frontline)!

 

Fora je biti dobar prema životinjama!

Galerija slika