UDOMLJAVANJE JE FORA - EDUKACIJA JE FORA

25.9.2017.

UDOMLJAVANJE JE FORA - EDUKACIJA JE FORA

U ZAGREBU RASTE BROJ UDOMLJENIH PASA

 

Ove godine iz Dumovca udomljena 554 psa. Svake se godine u Zagrebu udomi deset posto više pasa nego prethodne

 

            Zagreb, 23. rujna 2017. – Sve se više Zagrepčana odlučuje za udomljavanje pasa. U prvih devet mjeseci 2015. godine iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba udomljena su 472 psa, a u istom razdoblju 2016. godine 547 pasa. Ove su godine svoj novi dom pronašla čak 554 psa iz Dumovca. Taj će se broj do kraja godine popeti na devetsto. To znači rast od deset posto više udomljavanja pasa u Zagrebu iz godine u godinu.

            „Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba posvećeno je kontinuiranoj edukaciji građana kako bi što manje pasa uopće završilo na cesti, te tome da oni napušteni čim prije pronađu svoj novi dom. Akcija Udomljavanje je fora održava se već osam godina i osjeća se da Zagrepčani za nju imaju itekako sluha. Mijenjamo svijest građana o napuštenim psima, ali i životinjama općenito“, istaknuo je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba čiji je sastavni dio Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

            Akciju Udomljavanje je fora koja se ove subote na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održala s podnaslovom Edukacija je fora, posjetio je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

            „Akciju Udomljavanje je fora tradicionalno organiziraju Grad Zagreb i Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba u suradnji s udrugom Prijatelji životinja. Želimo potaknuti one koji nemaju kućnog ljubimca da ga nabave. Pas je onaj najvjerniji koji će vas uvijek dočekivati veselo na vratima kad god dođete“, poručio je gradonačelnik Bandić.

            Subotnjom akcijom građane se željelo osvijestiti da je učenje blisko i ljudima i životinjama. Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba sustavno radi na edukaciji i jednih i drugih. U Dumovcu se pse podučava ponašanju koje im može olakšati udomljavanje, a potencijalni udomitelji doznaju što ih čeka u suživotu s psom. Sklonište edukucije održava i po školama. Edukatori predvođeni kujicom Sisi uče djecu kako se brinuti za životinje te kako kućni ljubimac prerasta u člana obitelji. Upravo zahvaljujući tim predavanjima mnoga djeca svoje roditelje potaknu na udomljavanje pasa iz Dumovca, a neki se uključuju i u volontiranje u Skloništu.

Aktualni Zakon o zaštiti životinja obavezuje gradove i županije na razvijanje svijesti javnosti, a posebno mladih o zaštiti životinja, a novi će zakon imati i dodatne odredbe kojima se pokušava suzbiti neodgovorno ponašanje vlasnika kućnih ljubimaca.

Akciju Udomljavanje je fora organizirana je uz potporu tvrtki Hill's Pet Nutrition i Frontline.

Galerija slika