TEŠKO UDOMLJIVI PSI - LIKE!

26.11.2017.

TEŠKO UDOMLJIVI PSI - LIKE!

"Zašto nas nitko ne želi udomiti?

Ženke, crni psi, bolesni psi, psi koji imaju problema sa socijazacijom, a posebice stari psi nisu visoko na listi želja udomitelja.
Zato su azili pokrenuli akciju kojom žele podsjetiti udomitelje da i oni postoje i da i njima treba ljubav obitelj i topli dom."

Piše: Zrinka Korljan
Fotografije: Marko Miščević

Aby

Prva reakcija na pogled njenih očiju je – siroti pas. Ona, naime, ima atopijski dermatitis i alergiju na hranu, zbog čega će do kraja života primati terapiju. No, svako biće u sebi ima ljepotu, samo je treba vidjeti. Unatoč činjenici da će se njena buduća ljudska obitelj morati posebno brinuti o njoj, sigurno je da će im ona zahvaliti gomilom ljubavi. Ova trogodišnjakinja je jako dobre naravi i odlično se slaže s drugim psima, pa bi joj bilo sasvim u redu da ima društvo. Vlasnica je se odrekla kad se odselila, pa je mala junakinja sama krenula u jednu novu priču. Nema cipelice kojima će koračati putem od žute cigle, ali svaki biće zaslužuje bajku, pa vjerujemo da će se, iako su prognoze crne, za Abicu pronaći netko dovoljno velikog srca kome neće biti teško brinuti se za nju.

Blago

On to ne zna, no šanse da nađe dom su nikakve. Blago je, naime, i stari i slijep. Ima 12 godina i u svojim starim danima voli lagano šetati, što je san snova za one koje njihovi psi manijakalno vuku na uzici. E, s Blagom tih problema nema, jer on poslušno tapka uz nogu. Jako je dobroćudan i miran i oduševljava sve koji ga upoznaju, a mi se nadamo da će ga netko vidjeti i zaljubiti se u ovu prekrasnu njuškicu. Pa što ako ne vidi? Psima ionako vid nije primarno osjetilo. Evo još jednog razloga zašto ga treba udomiti: poznato je da bijela boja paše baš uz svaki outfit, tako da se možete obući najšareniji na svijetu, a Blago će vam super pasati. Dobro? Dobro. Sad pravac u Dumovec po njega, uljepšati mu starost.

Lazy

Ime joj govori mnogo toga o karakteru – ona, naime, najviše na svijetu voli spavati. Nema ništa ljepše od izležavanja, smatra ova osmogodišnjakinja, koja je vrlo zdrava i jako zaigrana. Jedino što joj u Dumovcu nedostaje je ljepša podloga za spavanje – recimo, neka jako udobna, s cvjetnim uzorkom. Da je Lazy čovjek, sigurno bi voljela ispijati čaj od kamilice u sumorna popodneva, krimiće Agathe Christie i fine tanjuriće od kineskog porculana s uzorkom ruža, na kojima bi posluživala neke ukusne keksiće. Nakon svega toga bi, recimo, otišla skakati padobranom ili sudjelovati u borbama gladijatora, jer kad se Lazy razbudi, itekako je živahna. Ona bi bila super bakica, koja bez obzira na godine punim plućima uživa u svakom danu života. Barem je mi takvom vidimo, a na budućem vlasniku je da utvrdi koliko smo u pravu.

Jack

Ovaj 13-godišnji mješanac terijera i još ponečega pronađen je pokraj Savskog mosta. U sklonište je došao zapušten, mršav i šepajući. Nije oduševio azilantske dame, moramo to priznati, no mnoge su ga počele pogledavati preko oka nakon što se malo oporavio. Jack je trenutno na terapiji i u puno je boljem stanju, a njegov karakter je ono što će sigurno privući njegove ljude – premda je gospodin koji je u ljudskim godinama ima 70 (i koju, nećemo se lagati), jako je veseo, zaigran i druželjubiv. Jack voli sve što i drugi starčeki: nakon šetnje se lijepo odmoriti na kauču i prisjećati se (nadamo se) nekih sretnijih dana.

Kosta

Oglas: pseći superheroj traži ljudskog junaka. Kosta je, naime, pravi superjunak i godine uopće nisu važne (iako ima četiri godine). Samo ćemo reći da je pronađen ozlijeđen, dobio je udarac u glavu i zamantan je stigao u Dumovec. A onda je otkrio svoju supermisiju: pomagati drugim psima i spašavati im živote. On, naime, daruje krv. U slobodno vrijeme kad nije superheroj, ovaj veliki dlakavac voli šetnje i maženje. Keksiće ne odbija, daje obilje ljubavi i pravi je izbor za udomljenje.

Pika

Ova ljupka 13-godišnjakinja je imala vlasnika, no on se nije bio u stanju brinuti za nju, pa je spakirala kovčege, stavila slamnati šešir na glavu i preselila se u azil. Nije joj bilo lak, jer je plaha i nesigurna, no odlučila je da da je vrijeme za promjene. Odmah se bacila na traženje novog doma. jer vjeruje da za svakog četveronošca postoji savršeni dom. Premda joj treba nešto vremena da se navikne na jednu osobu, što i ne skriva, zna da tamo negdje postoji netko baš za nju. Njene godine znače iskustvo i sigurnost.

 

 

Galerija slika