STROŽI NADZOR MIKROČIPIRANJA PASA U ZAGREBU

18.1.2019.

STROŽI NADZOR MIKROČIPIRANJA PASA U ZAGREBU

Zagreb, 18. siječnja 2019. – Komunalni redari Grada Zagreba kreću u strožu provjeru imaju li psi mikročipove.
Naime, svi psi stariji od tri mjeseca po Zakonu o zaštiti životinja trebaju ga imati. Psi koji se nađu na javnim površinama, moraju biti mikročipirani te pod nadzorom posjednika.

Komunalni redari to od početka godine još pažljivije nadgledaju pri obilasku zagrebačkih parkova i drugih mjesta na kojima se šeću psi. U slučaju da komunalni redar zatekne psa bez mikročipa, o tome obavještava veterinarsku inspekciju. Vlasniku psa bez mikročipa prijeti kazna između dvije i šest tisuća kuna, a ako je riječ o pravnoj osobi, ona je i veća – do trideset tisuća kuna.

„Jedino jakim nadzorom mikročipiranja i kažnjavanjem neodgovornih vlasnika možemo isprazniti Sklonište za nezbrinute životinje. S druge strane, mikročipiranje odgovornim vlasnicima omogućuje da psa u slučaju njegova nestanka pronađu u najkraćem mogućem roku“, ističe Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište u Dumovcu.
Pritom je podsjetio da je prošle godine iz Skloništa udomljeno 867 pasa, no da ih je tamo uvijek dvjestotinjak koji čekaju svoje nove ljude.

Mikročip je veličine riže, a mikročipiranjem pas dobiva petnaesteroznamenkasti broj koji se unosi u njegovu putovnicu te upisnik kućnih ljubimaca. To je moguće obaviti u svakoj veterinarskoj ambulanti.

Mikročip se s lijeve strane vrata životinje posebnom injekcijom postavlja samo jedanput, a otkriva podatke o njoj te njezinu punoljetnom skrbniku. Ako dođe do promjene skrbnika, ta se promjena unosi u upisnik. 


Galerija slika