Pogled s druge strane

15.2.2012.

Pogled s druge strane

Humanitarna izložba "Pogled s druge strane“  fotografkinje Gordane Popović, održana je 11. i 12.2. u Westgate Shopping City.

Gordana Popović bavi se fotografijom od 2009., dosad je izlagala na nekoliko skupnih izložbi, a od 2010. godine radi u Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu na promociji udomljavanja kroz različite akcije i programe edukacije. Ovom izložbom, želja joj je bila spojiti svoje dvije velike ljubavi – fotografiju i pse te kroz objektiv pokušati ispričati priču napuštenih životinja koje trebaju našu pomoć.

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba uz pomoć sponzora, kompanije Nestlé Purina, organizira kroz cijelu godinu brojne akcije koje su posvećene promociji udomljavanja napuštenih kućnih ljubimaca. Sklonište, zahvaljujući intenzivnoj promociji, povećava iz mjeseca u mjesec broj udomljavanja napuštenih kućnih ljubimaca.

Partner cijelog projekta, Westgate Shopping City, prepoznao je važnost ove problematike te je ustupio prostor skloništu u sklopu kojeg autorica može izlagati redovito svoje radove. Trgovački centar je mjesto koje okuplja brojne ljude, samce, prijatelje, obitelji i djecu. Za autoricu projekta to je idealan prostor da prolaznicima ukrade par minuta pažnje, da zastanu na trenutak, pogledaju instalacije s psima koji čekaju na udomljenje u azilu u Dumovcu, u nadi da će ih potaknuti na razmišljanje o onoj pravoj odluci  – odluci o udomljenju. Glavni motiv ovog projekta je približiti široj javnosti stvarnost u azilu, kako zaista izgledaju, te kako se osjećaju psi dok iza žice čekaju samo na jedno, da napuste azil i napokon dođu u svoj dom. U toj poziciji, oni su potpuno ovisni o čovjeku, o ljudima koji se o njima brinu i onima koji donose plemenitu odluku o udomljenju. Psi ne znaju govoriti za sebe. Ovaj projekt je njihov glas. I dok s jedne strane panoa posjetitelji mogu vidjeti prekrasne životinje koje provode svoje dane u kavezu, s druge strane (panoa) su prizori koji govore o nekadašnjim stanarima azila, a sada sretno udomljenim psima i njihovim obiteljima.

Projekt "Pogled s druge strane"  potiče gledatelje da i sami razmisle o udomljavanju, jer psi u azilu ne ovise samo o djelatnicima koji tamo rade, nego upravo i o građanima koji donesu odluku o udomljenju, a za nagradu dobivaju nešto neprocjenjivo, pravog prijatelja. Trenutno u Skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba Dumovec živi 170 pasa.  Svi oni  imaju smještaj, redovnu hranu i veterinarsku skrb, ali nemaju svoj dom.  Bez obzira na to koliko uvjeti bili dobri, kavez uvijek ostaje kavez. Ni jedan kućni ljubimac u njemu ne bi trebao provesti više od nekoliko dana. Baš kao i ljudima, i njima trebaju prijatelji, obitelj.

Galerija slika