Mikročipiranje pasa - spašava živote!

3.1.2017.

Mikročipiranje pasa - spašava živote!

Mikročipiranje pasa u Republici Hrvatskoj provodi se od 2004. godine kad je postojala i zakonska obveza mikročipiranja svih pasa rođenih nakon 1. listopada 2004. godine. Pravilnik o obveznom označavanju pasa objavljen je u 'Narodnim novinama' (NN 72/2010) i stupio je na snagu 19. lipnja 2010. te propisuje obvezno mikročipiranje svih pasa bez obzira na datum rođenja.
Postupak mikročipiranja smatra se najučinkovitijim i najsigurnijim načinom trajnog označavanja pasa. Nakon ugradnje mikročipa, broj se uvodi u iskaznicu psa, a podaci o psu i vlasniku unose se u Upisnik pasa pri Ministarstvu poljoprivrede (Lysacan) koji se vodi za cijelu državu.
 
Ako ste izgubili psa znate kako to može biti uznemiravajuće. Nažalost, od nekoliko tisuća pasa koji se godišnje izgube samo dio biva nađen i vraćen vlasnicima. Nemojte čekati da bude prekasno. Odvedite psa na mikročipiranje kako bi osigurali da vam u slučaju gubitka ili krađe bude sigurno vraćen.

Svaki dan susrećemo na ulicama grada napuštene pse i mnogi od njih još uvijek nemaju ugrađen mikročip unatoč obveznom mikročipiranju. Ponekad u sklonište ili u udruge za zaštitu životinja dolaze i njihovi vlasnici i na pitanje zašto nisu mikročipirali psa dobijemo različite odgovore. Ili nisu stigli ili je kućni ljubimac tek došao u njihov dom i odmah se izgubio ili ne žele staviti mikročip, jer se boje da će psa to boljeti.

Izgubljen pas koji luta ulicama grada, a da niti vlasnici ne znaju gdje im je kućni ljubimac niti nalaznici znaju kome vratiti psa, najbolji je dokaz koliko je važno otići kod veterinara odmah kad novi ljubimac dođe u obitelj. A mikročipirane mogu biti i mačke jednako kao i psi i istraživanja rađena u SAD govore da se 2,5 puta više izgubljenih pasa i mačaka vrati u svoje domove, ako su označeni.


Najčešća pitanja o mikročipiranju
 

Što je mikročip?
Mikročip je mali elektronički uređaj veličine riže. Mikročip sadrži jedinstveni broj koji se može očitati uz pomoć posebnog čitača. Radi na principu radiovalova niske frekvencije.

Kako se mikročip aplicira životinji?
Mikročip se aplicira pod kožu psa uz pomoć odgovarajućeg aplikatora sa sterilnom iglom.

Gdje se aplicira mikročip?
Mikročip se aplicira u potkožje lijeve strane vrata psa.

Boli li životinju mikročipiranje?
Ovaj postupak nije bolniji od uobičajene vakcinacije i anestezija nije potrebna.

Kako mikročip ostane na mjestu aplikacije?
Nakon aplikacije dolazi do stvaranja vezivnog tkiva koje okružuje mikročip i sprječava njegovo pomicanje.

Zašto tijelo ne odbaci mikročip?
Mikročip je izgrađen od istog materijala (biološki prihvatljivo staklo) kao i pacemakeri koji se koriste u humanoj medicini. Mikročip i aplikatori su sterilni i jednokratni te tijelo ne odbacuje mikročip nakon aplikacije.

Kako se očitava identifikacijski broj?
Mikročip se aktivira kada se čitačem prelazi preko mjesta implantacije (lijevi dio vrata životinje). Čitač proizvodi radiovalove niske frekvencije koji pasivno aktiviraju čip i omogućavaju očitavanje identifikacijskog broja.

Tko ima čitač?
Veterinarske organizacije i organizacije koje se bave dobrobiti životinja (npr.skloništa za životinje, udruge za zaštitu životinja). Čitači se koriste kako bi se osigurala identifikacija životinje i provjerilo da li je pronađena životinja mikročipirana, a u cilju povrata vlasniku.


Kako se pronalaze vlasnici pasa?
Ako je pronađeni pas mikročipiran, veterinarske organizacije i organizacije koje se bave dobrobiti životinja uz pomoć broja mikročipa podatke o vlasniku nalaze u Upisniku pasa (Lysacan).
 
Gdje mogu mikročipirati svog psa?
Psa možete mikročipirati u ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji (veterinarska stanica, ambulanta, kilinika).
 
Koja je cijena mikročipiranja?
Cijena mikročipiranja iznosi 80 kn, a ako se provodi istodobno sa cijepljenjem protiv bjesnoće onda ukupno iznosi oko 230 kn.

Galerija slika