Krećemo u školicu

4.9.2011.

Krećemo u školicu

Nova školska godina je započela još jednom akcijom 'Udomljavanje je fora' održanoj na zagrebačkom trgu  Bana Josipa Jelačića. Suorganizatori ove vrijedne akcije su Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, udruga za promoviranje prava životinja „Prijatelji životinja“ te kompanija Nestlé Purina. Cilj akcije 'Udomljavanje je fora' je promocije udomljavanja životinja i edukacije o pravilnoj skrbi za kućne životinje. Na rujanski susret bili su pozvani treneri pasa kako bi Zagrepčanima zorno pokazali kako izgleda socijaliziran i treniran pas, a na Trgu je pokazan i rad sa štencima koji nikad prije nisu bili među ljudima i nisu niti socijalizirani niti trenirani.

Na informativnom štandu koji je postavljen na Trgu bana Jelačića u Zagrebu od 9 do 15 sati, građani su imali prilike dobiti korisne informacije vezane za kućne životinje i udomljavanje, podijeljeni su i poklon-paketi Nestle Purina, a mogli su i kupiti hranu za pse i mačke po promotivnoj cijeni te pogledati i družiti se s psima koji čekaju novi dom. Brojni posjetitelji su posjetili štand na kojem su mogli dobiti sve potrebne informacije o psima štićenicima Azila za nezbrinute životinje u Dumovec.

Pokazne vježbe štenaca bile su najzanimljivije velikom broju djece i roditelja koji su se okupili, a prema posljednjim informacijama, akcija je očito bila uspješna jer su se brojni zainteresirani javili kako bi udomili baš ove štence. Socijalizacija štenaca, a poslije i treniranje pasa je zabavno i nama i njima, a korištenje pozitivnih metoda kao npr. kliker trening je zapravo nagrađivanje psa kad napravi nešto dobro, a nikad kažnjavanje kad u tome ne uspije. Pozitivno ne znači i popuštanje i uvijek možete uspostaviti granice kao i kod bilo kojeg učenja, ali pritom uspostavljate povjerenje i čvrstu vezu između vas i vašeg kućnog ljubimca. Umjesto kažnjavanja nagradite psa kad napravi nešto što želite umjesto onog što ne želite i imate pobjedničku situaciju i odličnog prijatelja za igru i šetnju. Kao i svaki puta dosad, akciju je podržao i osvjedočeni prijatelj životinja zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je došao sa svojim vjernim pratiteljem, zlatnim retriverom Rudijem, koji se poigrao sa štencima i strpljivo dozvolio brojnim posjetiteljima da ga pomiluju.

Udomljavanje napuštenog psa ili mačke, koja traži spas i dom u kojemu će biti sigurna od gladi, žeđi, vremenskih neprilika, prometa, trovanja i zlostavljanja, je plemenit čin. Građani koji udomljuju mogu unaprijed znati karakter psa i na skrb dobivaju kastrirane i cijepljene pse, a svojim dobrim djelom šalju jasnu poruku kako se životinje trebaju udomljavati, a ne kupovati. Iako Zakon o zaštiti životinja i drugi propisi nalažu građanima da budu savjesni i odgovorni pri postupanju sa životinjama, koje doživotno ovise o njima, napuštanje životinja je veliki problem u cijeloj Hrvatskoj. Višegodišnja uspješna suradnja Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, udruga za promoviranje prava životinja „Prijatelji životinja“ te kompanije Nestlé Purina pomogla je da situacija s napuštenim životinjama na području Grada Zagreba bude bolja negoli ranijih godina.


Galerija slika