Klara, srce prepuno ljubavi

31.1.2012.

Klara, srce prepuno ljubavi

Klara je 17-godišnja učenica Srednje veterinarske škole i volonterka Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba gdje pored školskih obaveza svakodnevno volontira. Ona je svojim angažmanom postala i jedan od kandidata za volonterskog Oskara, godišnju nagradu za volontera/ku godine koja se dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na području Grada Zagreba. Dodjeljivanjem Volonterskog Oskara želi se istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u Gradu Zagrebu. Nagradu Volonterski Oskar dodjeljuje Volonterski centar Zagreb.

Tijekom 2011. godine Klara je ukupno volontirala 450 sati, minimalno jedan put tjedno, skoro svaki vikend, a za vrijeme školskih praznika svakodnevno. Dnevno bi volontirala minimalno 3 sata. Isto tako je dolazila na skoro sve akcije udomljavanja i podrške skloništu u organizaciji Grada Zagreba. Volontira u skloništu već dvije godine. Klara u skloništu radi sa psima i pomaže im u socijalizaciji s ljudima i drugim životinjama i time ih priprema za novi dom i novu obitelj; timari ih i češlja, igra se sa štencima što je osnova svakog početnog treninga. I sama je završila osnovne i napredne tečajeve poslušnosti i socijalizacije i s pojedinim psima radi kliker trening; mijenja psima vodu prema potrebi, pomaže psima na oporavku od operacija brinući se za njih u postoperacijskoj njezi te sudjeluje u akcijama udomljavanja koje ustanova organizira u Gradu Zagrebu. Otkako Klara volontira u skloništu, promijenjen je cijeli koncept rada s volonterima i rad s njima je unaprijeđen, organiziraju se tečajevi i Sklonište trenutno ima preko 50 volontera i kontinuirano se radi na njihovoj edukaciji, a Klara u tome pomaže i sama će uskoro početi održavati tečajeve za volontere.

Djelatnici Skloništa smatraju da Klara ima tu posebnu „žicu“( ne samo ljubav) za sve životinje pa tako i za pse. Smatraju da ona shvaća kako životinje funkcioniraju i pomaže im da se vrate u obitelj iz koje su bile istjerane ili u kojoj nikad nisu živjele. Životinje se uz nju osjećaju sigurno, a ona razumije da je svaka od njih posebna i da su neke od njih prošle i teška zanemarivanja ili zlostavljanja i da im treba puno vremena i razumije i opasnosti koje mogu nastati od takvih životinja, a to razumijevanje prenosi i na ostale volontere i udomitelje. Sama bira pse za koje smatra da trebaju njenu pomoć i angažira se i van skloništa, a posebno na akcijama udomljavanja, da nađe pravu obitelj za određenu životinju.

Klara putuje jako daleko svaki dan i to iz Zaprešića u Sesvetski kraljevec, znači na kraj grada i pohađa srednju veterinarsku školu u Dubravi. Imam najdražeg psa, ali i drugima posvjećujemo potrebnu pažnju. To su sve uglavnom uplašeni psi kojima treba samo malo brige i ljubavi - kratko kaže Klara.

Kako bi potaknula i druge da se uključe i volontiraju, Klara poziva sve zainteresirane da podrže rad Skloništa kojem su potrebni volonteri i sredstva za što bolju njegu životinja. Klara i Marina pomažu i kada su izloženi štandovi na kojima se predstavlja rad Dumovca. Kako kaže, pasa u skloništu ima mnogo i svaka prijateljska ruka je dobrodošla, a ako ne znate kako potrošiti svoje slobodno vrijeme, pokušajte s volontiranjem u Dumovcu.

Galerija slika