KALENDAR 2018. - ČETIRI GODIŠNJA DOBA

8.12.2017.

KALENDAR 2018. - ČETIRI GODIŠNJA DOBA

KALENDAR 2018. Četiri godišnja doba ljubavi i brige za životinje  predstavit ćemo u sklopu Adventa u Zagrebu u subotu, 9. prosinca, od 11 sati na Strossmayerovu šetalištu na Gornjem gradu. Predstavljanje će se održati u posebnom paviljonu u blizini Uspinjače, gdje ćete moći pogledati i kupiti kalendare.

Kalendare možete kupiti i na našoj adventskoj kućici u Petrićevoj ulici ili naručiti preko web shop-a.

http://www.azilzagreb.com/web-shop-skloniste-dumovec

 

Sklonište kroz četiri godišnja doba

 

Proljeće, ljeto, jesen, zima; godina. Još jedna godina u kojoj su stotine životinja zatrebale našu pomoć. Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba tu je za sve životinje u gradu od 2001. godine. Od prvog dana smo 'no kill' sklonište, jer podupiremo humano tretiranje nezbrinutih životinja. To znači da u zagrebačkom skloništu svaki pas ima šansu pronaći dom!

Svako proljeće imamo nebrojene pozive o ptićima ispalim iz gnjezda, zalutalim divljim životinjama i ostavljenim leglima mačića i psića. To je doba godine kada život buja i sve životinje su jako aktivne. Nažalost, to znači da im tada i češće treba pomoć. Zato je broj Info centra 01/2008-354 uvijek dostupan. Zahvaljujući pozivima građana, koji nisu okrenuli glavu na drugu stranu, pomoć je pružena preko 50 ranjenih pasa i preko 200 ranjenih mačaka, spašeno je preko 400 divljih životinja, a oko 300 izgubljenih pasa i oko 70 izgubljenih mačaka vraćeno je vlasnicima.

Kada stigne ljeto i vrućine, u skloništu se poveća broj napuštenih pasa. Posebno se primjeti da ima više 'urednih' pasa, što znači da su do neki dan bili nečiji kućni ljubimci. Mikročipiranje psa je obavezno po državnom zakonu, a vođenje psa s obitelji na godišnji odmor je obavezno po humanom zakonu. Na sreću, po ljeti brojni građani odvoje slobodno vrijeme za volontiranje i provode vrijeme s psima, šeću ih, igraju se s njima, socijaliziraju ih, sve kako bi im uljepšali vrijeme dok čekaju novi dom. Neki čak pruže privremeni dom psima i mačkama.

U jesen započinje nova školska godina, što znači da naš edukacijski tim (dvije edukatorice i edukacijski pas Sisi) ponovo kreće u škole i vrtiće. Edukacijski program je sastavljen tako da razvija svijest o ulozi životinja u čovjekovu okruženju, odnosu čovjeka prema životinjama i posebno odnosu čovjek – pas. Vjerujemo da tako stvaramo nove generacije koje će biti odgovorni vlasnici ljubimcima i odgovorni sugrađani svim životinjama. Učimo ih da se ljubav ne kupuje i da je plemenito udomiti napuštenu životinju, ali i da se o životinjama trebamo brinuti odgovorno i s ljubavlju do kraja njihova života.

Po hladnoj zimi posebno smo zahvalni svima koji doniraju deke kako bi psima bilo dovoljno toplo, jer ako nemate uvjete za udomiti životinju ili vremena za volontiranje, svoju dobru volju i plemenitost uvijek možete pokazati doniranjem opreme i sredstava. Svim životinjama u skloništu zajedničko je to što su ostale bez svojih obitelji i što sada traže novi i sretniji dom. Udomljavanje je besplatno, ali od budućih vlasnika očekujemo da unaprijed dobro razmisle da li imaju dobre uvjete za životinju. Nadamo se da svaki pas kojeg udomimo, odlazi u svoj zauvijek dom! Prošle godine udomljeno je 80 mačaka i skoro 800 pasa!

Kada bi sljedeće godine svi ljudi koji žele nabaviti novog ljubimca, udomili psa ili mačku, sklonište bi ostalo prazno. Zajedno možemo stvoriti bolju budućnost i prisniji suživot s životinjama. Neka 2018. Bude vau!

Galerija slika