Kako pronaći i odabrati privremenu brigu za kućnog ljubimca

3.1.2017.

Kako pronaći i odabrati privremenu brigu za kućnog ljubimca

Tko će se brinuti o vašem psu kada vi morate otputovati?
Što učiniti sa psom kada odlazite na godišnji odmor, vikend ili čak na samo jedan dan, a niste u mogućnosti psa povesti sa sobom? Na raspolaganju vam je nekoliko mogućnosti privremene brige za vašeg psa, uključujući pomoć od strane prijatelja i obitelji, osobe koje se profesionalno bavi čuvanjem pasa ili hotel za pse.

    Nadamo se da ćemo vam pomoći u odluci što je najbolje za vas i vašeg psa dok ste odsutni od kuće.


Prijatelji i obitelj

    Vaš pas najvjerojatnije će biti najsretniji ako ga ostavite s nekim koga on već poznaje i tko mu je drag. Ovo je također i najjeftinije rješenje.
·  Obavezno ostavite podatke o svom veterinaru i broj telefona gdje vas se može dobiti u hitnom slučaju.
·  Budite sigurni da je osoba kojoj ostavljate psa svjesna odgovornosti i obaveza prilikom držanja psa. Pas na javnim površinama cijelo vrijeme mora biti pod kontrolom, te je potrebno osobu uputiti da obavezno uklanja izmet za psom.
·  Ako se vaši prijatelji ili obitelj brinu za vašeg psa u svojem domu, potrebno je psu na ogrlicu pričvrstiti njihovu adresu i broj telefona u slučaju ako pas odluta.
·  Napišite detaljne upute o hranidbi vašeg psa (vrijeme i količina) i o šetnji kako bi psu osigurali rutinu na koju je naviknut.
·  Obavezno ostavite psu njegov ležaj i omiljene igračke kako bi imao nešto poznatog mirisa na što je navikao.


Osobe koje se profesionalno bave čuvanjem pasa

    Postoje organizacije i individualne osobe koje nude usluge čuvanja pasa u vašem domu ili kod sebe. Vaš pas pritom će imati individualnu brigu.
·  Prethodno upoznajte osobu koja će vam se brinuti o psu i provjerite njene sposobnosti i pouzdanost.
·  Pouzdana i ozbiljna osoba postavit će vam brojna pitanja o psu i njegovim dnevnim navikama.
·  Provjerite da li je vaš pas cijepljen i tretiran protiv endo- i ektoparazita
·  Rezervirajte usluge osoba koje se profesionalno bave čuvanjem pasa na vrijeme jer su pouzdane i ozbiljne osobe vrlo često unaprijed zauzete, naročito za vrijeme ljetnih praznika.


Hoteli za pse

    Iako su najčešće korištena opcija, hoteli za pse nisu i najpogodniji oblik privremenog smještaja za svakog psa. Za neke pse (npr. vrlo stare pse ili one što su proveli neko vrijeme u skloništima) to može biti vrlo stresno iskustvo te je za njih povoljniji smještaj kod obitelji, prijatelja ili osobe koja se profesionalno bavi čuvanjem pasa.
·  Zamolite prijatelje, obitelj, vašeg veterinara ili trenera pasa da vam preporuči kvalitetan hotel  za pse
·  Kvaliteta smještaja razlikuje se te je potrebno prethodno posjetiti najmanje dva do tri hotela za pse kako bi odabrali onaj koji će najviše odgovarati potrebama vašeg psa..
·  Najskuplji hoteli nisu uvijek i najbolji. Raspitajte se koliko dugo postoje pojedini hoteli za pse.
·  Raspitajte se za radno vrijeme, dođite nenajavljeni i zahtijevajte da vas se provede kroz hotel. Pouzdani vlasnici hotela rado će vas provesti kroz hotel. Inzistirajte da vam se pokaže cijeli hotel i ni prihvaćajte isprike.
·  Provjerite jesu li prostorije čiste i suhe (osim ako su oprane neposredno prije). Morate biti zadovoljni izgledom kaveza i ispusta za pse, a psi moraju biti čisti i sretni.
·  Ako vas u hotelu za pse ne pitaju o zaštitnim cijepljenjima izvršenim na vašem psu postoji opasnost od širenja zaraznih bolesti. Prethodno obavite sva potrebna zaštitna cijepljenja na vašem psu.
·  Rezervirajte mjesto za vašeg psa na vrijeme.
·  Pripremite vašeg psa na duži boravak u hotelu za pse tako što ćete ga nekoliko puta ostaviti u hotelu preko noći ili za vikend kako bi se pas priviknuo na novu okolinu i znao da ćete se vratiti po njega.
·  Ostavite psu njegov ležaj i omiljene igračke kako bi imao nešto poznatog mirisa na što je navikao.

Budite odgovorni prema svom kućnom ljubimcu i neka i njemu ljeto prođe što ugodnije!

Galerija slika