Humanitarna izložba

25.8.2011.

Humanitarna izložba

Rijetko se kad u životu čovjeku pruži jedinstvena prilika da si priskrbi nemalu korist, financijsku, duhovnu, estetsku, kulturnu, a da istovremeno taj potez donese i neko opće dobro. Upravo nam se takva prilika pružila kroz akciju što su je zajedničkim nastojanjima organizirali Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, Sklonište za napuštene životinje u Dumovcu i grupa renomiranih hrvatskih likovnih umjetnika.

Kako je sve započelo? Kada je prije izvjesnog vremena nekoliko desetaka najvećih hrvatskih likovnih umjetnika, akademskih slikara i kipara, doniralo svoje radove kako bi pomogli Azilu za nezbrinute životinje Grada Zagreba, započela je jedinstvena akcija čija je temeljna svrha pomoći napuštenim životinjama te djelatno pridonijeti da naš Grad postane ljepše i sretnije mjesto za život. Naime, velika umjetnička imena hrvatske likovne scene bila su dirnuta sudbinom nezbrinutih bića koja napuštena lutaju našim Gradom i odlučila su poduzeti nešto konkretno. Kako je riječ o umjetnicima, njihova je reakcija, dakako, bila umjetnička. Svatko od njih je odlučio nekoliko svojih djela pokloniti, s tim da će se novac prikupljen njihovom prodajom upotrijebiti za spas četveronožnih prijatelja. Budući da je temeljna svrha ove hvalevrijedne akcije - humanitarna, djela istaknutih umjetnika ponuđena su po znatno nižim cijenama od njihove tržišne vrijednosti.

Po čemu se ova akcija razlikuje od drugih, sličnih akcija? U prvom redu, ovdje je riječ o neupitno renomiranim umjetnicima, čija imena znamo iz likovnih enciklopedija, o profesorima likovnih akademija, o majstorima čija će imena ostati trajno ubilježena u povijest hrvatske kulture i umjetnosti. Naime, prolazne vrijednosti prođu i nestanu. Trajne ostaju. Tko danas, primjerice, pamti imena političkih dužnosnika, tvorničara, novinskim magnata s početka 20. stoljeća? Nitko. Ali zato svi mi i danas, sto godina poslije, itekako znamo tko su, recimo, Josip Račić, ili Miroslav Kraljević, ili Vladimir Becić, Oskar Herman i drugi likovni stvaratelji s početka prošlog stoljeća. Duboko vjerujemo da će se po imenima velikana likovne umjetnosti koji su svoja djela donirali Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba pamtiti današnje vrijeme. Zato jer je riječ o, zasigurno, najvećim živim hrvatskim umjetnicima.

Za tisuću, dvije kuna, građanima je pružena mogućnost da postanu vlasnici jedinstvenog umjetničkog djela koje će moći s ponosom pokazati i ostaviti generacijama goje dolaze i pri tom učiniti nešto nesporno plemenito i dobro – pomoći napuštenim životinjama Grada Zagreba.

Galerija slika