Dobrobit životinja u EU Parlamentu

27.11.2017.

Dobrobit životinja u EU Parlamentu

Za vrijeme konstruktivne debate na temu dobrobiti životinja i budučnosti etičke trgovine -18.10. u Europskom parlamentu u Briselu, Cecilia Malmström, povjerenica EU- za trgovinu, podržala je ključnu potrebu za boljom zaštitom životinja u trgovinskoj politici Europske unije. 90 posto Euroskih potrošača žele uvežene proizvode koji poštuju standarde dobrobiti životinja slične onima koji su primjenjivi u Europskoj Uniji, što u ovom trenutku nije zagarantirano.

Događanje, koje su prezentirali Animal Welfare Intergroup i Eurogroup for Animals, je okupilo donosioce odluka na visokoj razini i ostale sudionike kako bi predstavili odredbe o novim modelima koji su namjenjeni boljoj provedbi, uključenju i poticanju dobrobiti životinja u budućim EU sporazumima o slobodnoj trgovini (FTAs) [1]. Ključni koncepti koji sačinjavaju te modele su: jaka suradnja kako bi se poboljšala situacija na terenu; zaštitq Prava da se regulira i izbjegne bilo kakavo zahlađivanje novih EU zakona; i uvjetna liberalizacija bazirana na izjednačavanju standarda. Modeli također uključuju tekst o trgovini i održivom razvoju, tražeći da EU prepozna snažnu poveznicu između dobrobiti životinja i održivog razvoja. Povjerenica EU- za trgovinu Cecilia Malmström pozdravila je odredbe modela i opisala ih je kao “Vrlo zanimljive prijedloge za poboljšanje problematike dobrobiti životinja u EU trgovinskoj regulativi.”Malmström je također pozitivno reagirala na ideju uvjetne liberalizacije baziranu na izjednačavanju standarda, što je ključni princip od kojeg se sadrže odredbe modela. Također je najavila da Europsko povjerenstvo dobro napreduje prema trgovinskom sporazumu s Meksikom koji bi prepoznao da su životinjeosjetilna bića  i da bi to zahtijevalo poboljšanje provedbe OIE (Svjetska organizacija za zdravlje životinja) standarda.”

Kako bi dalje podržala potrebu za zaštitom životinja u EU trgovinskoj politici, Karoline Graswander-Hainz MEP (S&D, Austria) je naglasila kako su ključni svi napori da bi se podsjetilo da je “ krajnje vrijeme da se posveti potrebna pažnja dobrobiti životinja u EU trgovinskoj politici”.

Reineke Hameleers, Direktor of Eurogroup for Animals je rekao: ‘‘EU je golbalni vođa u polju dobrobiti životinja a ipak do sada , liberalizacija poštene trgovine je imala negativan utjecaj na dobrobit životinja. Otvorenje našeg tržišta dovodi do povećanog uvoza jeftinih proizvoda a nižim standardima dobrobiti životinja i to uzrokuje zahlađenje zakonodavstva.  Eurogroup for Animals’ odredbe modela mogu riješiti te probleme dok se u isto vrijeme poboljšavaju uvijeti dobrobiti životinja diljem svijeta.  The Animal Welfare Intergroup and Eurogroup for Animals traži od Europske komisije da istraži mogućnosti primjene odredbi modela u pregovorima koji su u tijeku sa Mercosur, i onim budućim pregovorima pogotovo s Australijom i Novim Zelandom.  Kontakti:
Stephanie Ghislain, Trade & Animal Welfare Project Leader |+32 (0)2 740 08 96 |Email: s.ghislain@eurogroupforanimals.org

 

Bilješke:
[1] Model animal welfare provisions for EU trade agreements

The event saw the participation of high-level stakeholders like Karoline Graswander-Hainz MEP (S&D, AT), Klaus Buchner MEP (Greens/EFA, DE), Stefan Eck MEP (GUE, DE), and representatives of various EU Member States, such as France, Sweden, Belgium, Luxembourg, the Netherlands and the UK

Galerija slika