Azil Dumovec obilježava 12. godišnjicu rada

14.1.2013.

Azil Dumovec obilježava 12. godišnjicu rada

Gradsko sklonište za nezbrinute životinje Dumovec obilježava 12. godišnjicu rada. Gradski azil postoji od 2001. godine i prima oko 160 pasa. U njemu se nalaze razne kategorije od štenaca do odraslih pasa, ali je svima zajednička sudbina neželjenih kućnih ljubimaca. Svi ovi psi čekaju novi dom i obitelj koja će im pružiti ljubav kakvu dosad nisu imali. 

Posljednjih godina azil je doživio brojne promjene - ustrojene su službe hvatača koji 24 sata dnevno skupljaju ozlijeđene i napuštene kućne ljubimce i divlje životinje po ulicama, služba koja se bavi udomljavanjem životinja i edukacijom, a jedan se djelatnik bavi nadzorom udomljenih životinja. U skloništu ukupno radi 18 djelatnika, među kojima dva veterinara i sedam timaritelja. Brojni srednjoškolci ovdje pohađaju praksu, odvija se i program edukacije vrtićke i školske djece, a edukacija građana provodi se kroz akciju “Udomljavanje je fora”. 
Samo u protekloj godini održano je više od 20 promidžbenih akcija, promoviran je rad skloništa kao i udomljavanje nezbrinutih životinja, a akcije su praćene u svim medijima kao i na web stranici skloništa www.azilzagreb.com. Prošle godine je prvi je put volonterka skloništa postala pobjednica natječaja za najboljeg volontera Grada Zagreba u organizaciji Volonterskog centra Zagreb. Nastavljen projekt treninga i socijalizacije pasa i edukacija djelatnika skloništa, a održan je i tečaj odgoja i socijalizacije pasa s 10 treninga koji su besplatni za udomitelje pasa. Uvedena su i individualna savjetovanja udomitelja oko držanja i treninga, a provode se ili u skloništu ili na terenu u sklopu nadzora. Jedan od izdvojenih savjetovanja je sa psom Čiči u životnoj zajednici Centra za promicanje inkluzije s vlasnicom s Downovim sindromom. Izrađena su i dva nova projekta: edukacija volontera u skloništu i sistematizacija treninga pasa u skloništu te mjesečna provjera urađenih treninga.

Kontinuirano smo kroz cijelu godinu putem svih raspoloživih medija promovirali svoje akcije, a time i udomljavanje napuštenih životinja, što je dalo rezultate, jer smo usprkos teškoćama od 642 napuštena kućna ljubimca udomili njih 575, što je više od 89 posto. Akcijama su prikupljena sredstva za kupnju veterinarske opreme te su stvoreni bolji uvjeti životinjama smještenima u azilu. Zahvaljujući kupljenoj opremi ove godine ambulantno je u azilu obrađeno više od 2000 životinja.

Želimo posebno zahvaliti svim građanima Zagreba koji podržavanjem akcije direktno utječu na bolji život napuštenih pasa i maca, ali i sponzorima, Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo, udrugama i svima koji su pomogli da se ovi sadržaji realiziraju. Sklonište će i dalje razvijati nove sadržaje i dopuniti postojeće.

Galerija slika